Киберсигурност за маркетолози… и не само! (7 препоръки)

Киберсигурност за маркетолози… и не само! (7 препоръки)3 min read

Е, едва ли има по-подходящо време да говорим за киберсигурност.

Живем в дигитална епоха, в която обменяме огромни масиви от данни…рискувайки някой недоброжелател да ни „изненада“ от клик разстояние 🐱💻

Още помня сутрешното позвъняване от мой познат, който с притеснен глас почти изкрещя – „Хакнаха ме! Facebook пуска реклами от профила ми!“

Оказа се, че е популярен SCAM с действащо лице – Super Mario! Точно така, потребителите виждат реклами на уж нова игра с участието на италианския водопроводчик, но при клик вместо да получат него, разрешават достъп до Ads account-а си (мястото, от което управляваме рекламите) на непознати лица.

Това далеч не е единственият пример за кибер опасност, само се замислете колко актуална е в момента темата за нас, маркетолозите. Ние ежедневно ползваме десетки платформи, социални медии, респективно профили и конфиденциална информация.

И да, има стъпки, с които можем да си помогнем, като сега ще ви споделя (или припомня) няколко – част от тях са препоръчани от Atos (които тъкмо отвориха свой център за киберсигурност в София), други са адаптирани от моя личен опит.

1 – Защитете вашата самоличност и пароли

 • Изберете дължината пред сложността, за да направите паролите си по-силни (❗)
 • Използвайте уникални пароли и не ги споделяйте или записвайте.
 • Редувайте паролите си, когато имате някакви съмнения за нарушение.

2 – Защитете устройствата си

 • Деактивирайте телефонната комуникация, когато не е необходима. Вашият телефон не комуникира само чрез глас, но и със сателити, WiFi системи, Bluetooth и NFC устройства.
 • Използвайте Antimalware, за да защитите вашите устройства и системи, включително смартфоните си.
 • Пазете се от пасивно събиране на данни от смартфони, когато избирате вашата операционна система.

3 – Избирайте вашите приложения разумно

 • Приемането на тракери означава приемане да споделяте вашите данни, по-специално поведението ви в приложението.
 • Наистина ли приложенията имат нужда от достъп до вашите комуникации, адресна книга или хранилище? Разрешенията позволяват на компаниите да натрупват данни за вас, така че ги ограничете, където е възможно.
 • Бисквитки, достъп до микрофон и камера: кои сайтове имат достъп до тях? Внимавайте какво приемате да споделите.

4 – Уверете се, че сърфирате безопасно в мрежата

 • Винаги използвайте HTTPS! Някои браузъри ви позволяват да активирате настройката „Винаги използвай защитена връзка“. Той автоматично ще надстрои до HTTPS, когато е възможно.

5 – Защитете документите си

 • Криптирайте най-чувствителните си документи, преди да ги качите

6 – Напишете си домашното

 • Правете периодичен преглед на вашите настройки и нулирайте предоставените разрешения, по-специално за бисквитки на браузъри и достъп до GPS, микрофон и камера.
 • Проверете за изтичане на идентификационни данни, например на „Have I been pwned“ https://haveibeenpwned.com/

7 – Помислете и за социалните мрежи!

 • Например във Facebook може да ползвате 2-стъпков идентификатор, също да активирате имейл сигнализиране, когато някой влезе в акаунта ви от непознато устройство.
 • Запознайте се с всичките съвети на Facebook от тук: https://www.facebook.com/business/learn/lessons/trust-safety-protect-account

И най-важното напомняне може би ще бъде – четете внимателно! Онзи Супер Марио SCAM, за който ви споменах по-рано, всъщност пита потребителите дали „биха споделили достъп до ads account-а си“,  но много добре знаем, че „търпението“ отдавна не ни е от най-силните черти.

Е, ако смятате, че тези препоръки биха помогнали и на някой ваш познат, макар и „не-маркетолог“, чувствайте се поканени да ги споделите.

Това е засега, ще се видим скоро! А до тогава – безопасно сърфиране! ❤️

PS. За още маркетинг съвети, присъединете се към затворената ни Facebook група за Дигитални ПредприемачиТУК

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.