Kакво да НЕ правим, когато създаваме контакти в LinkedIn

Kакво да НЕ правим, когато създаваме контакти в LinkedIn8 min read

Всеизвестен факт е, че през последните няколко години потребителският фокус в LinkedIn се измести от традиционното представяне тип CV към търсене на ново и ангажиращо съдържание. Нивата на органичния рийч на публикациите в LinkedIn продължават да бъдат внушителни, особено в сравнение с Facebook. Неслучайно много инфлуенсъри като Gary Vee все още алармират за необходимостта от солидна активност в професионалната социална мрежа, където ползите за нашия бизнес и кариера могат да бъдат значителни.

източник: socialmediatoday.com

Всъщност, LinkedIn продължава да бъде особено ефективен в две основни направления: 1) да бъде източник на профилирано професионално съдържание и 2) да бъде един от най-ефективните канали при B2B комуникация и рекламни кампании. Живеем в TripAdvisor свят, където всеки потенциален купувач първо се информира от мрежата чрез гледане на видеа и ревюта, а LinkedIn е идеален носител на подобен тип информация.

Какви ползи носи LinkedIn на всеки един професионалист и фрийлансър?

Неписано правило е, че в LinkedIn всеки един потребител може индивидуално да изгради солидна мрежа от контакти – хора в сферата на бизнеса, колеги, клиенти, hr-и, рекрутъри и т.н. Още повече, когато знаем, че всички тези хора вече са регистрирани в платформата, а контактът с тях е само на няколко клика разстояние. Означава ли обаче, че присъствието ни в LinkedIn само по себе си ни гарантира бъдещ бизнес и ползотворни контакти? – би било абсурдно да го вярваме. Ще започна с разбиването на един мит…

Когато някой потребител ви добави в мрежата си, това не означава, че е готов да преговаря с вас!

Напротив! Вие дори не сте близо до създаването на потенциални взаимоотношения. Те просто са ви добавили в мрежата си. Така, както биха го направили във всяка друга мрежа като Facebook, Twitter или Instagram. Това усилие коства 1-2 натискания с мишката и далеч не означава, че сега е моментът да изпратите CV-то си. Още повече, когато един от трендовете на 2020 година ще бъде детокс от съдържание в социалните мрежи, което не вълнува пряко потребителите. Те търсят да се почувстват добре, да се забавляват или да научат нещо полезно. Така че всяко друго действие в противоположна посока като изпращане на покана и след това представяне тип „здравейте, предлагам видео обработка“ си е жив спам!

На вашето внимание излагам няколко примери (предполагам сте виждали дузина сходни), които определено не работят и поне за мен не са донесли никаква стойност.

Лично съобщение до мен в LinkedIn

В това съобщение нито разбирам как точно потребителят е „разширил мрежата си от контакти“, нито какви точно контакти търси в LinkedIn, каква експертиза предлага и защо се е свързал точно с МЕН. Единственият шанс да науча нещо повече е да се впусна в проучване на профила и евентуално да намеря някакви допирни точки, но това е време, което хората обикновено нямат. Още повече, ако се намирате на някоя ръководна позиция и всяка една секунда от деня ви е планирана. Никакъв шанс!

Друго лично съобщение до мен

Тук потребителят се е справил далеч по-добре, като си е направил труда поне да се представи и да каже с какво точно се занимава. Има някакъв минимален шанс да се поинтересувам, тъй като по някаква случайност евентуално е уцелил момента, в който наистина пряко се интересувам от намирането на продуцент. Така или иначе обаче този продуцент е един от многото и аз все още не съм убеден защо трябва да работя с него, вместо да погледна в Upwork, където мога да намеря намеря колега, който ще отговаря на 100% на изискванията ми. Най-вероятно, ако по някаква причина не сме се свързали вече с този потребител, ще забравя завинаги, че някога ми е писал.

В този случай потребителят е направил кратко проучване – разбрал е коя компания представлявам, кое събитие е вероятно да посетя в близкия месец и ми е задал много конкретен въпрос – ще бъде ли удобно да се срещнем. Когато въпросът е конкретен, шансът да получите конкретен отговор е много по-голям. В случая има план за действие, но не на всяка цена това означава, че аз съм отворен за разговори. Всъщност, аз не съм точният таргет, тъй като не се занимавам пряко с производството и печатането на рекламни материали. Сами може да се досетите дали разговорът ни имаше продължение.

Ако искате да сте по-успешни в LinkedIn, трябва да отделите повече време за проучване и правилно таргетиране.

Не казвам, че е лесно и наистина не искам да ви обезкуража. Със сигурност правилото за проба-грешка важи и в този случай. LinkedIn несъмнено е страхотна мрежа за съдаване на контакти и бизнес, но за целта трябва да положим малко повече усилия. Не става и с магическа пръчка, но в тази статия ще ви дам ценни съвети, които биха повишили успеваемостта ви при преговори в LinkedIn чрез изпращане на лични съобщения – при търсене на клиенти, партньори или нова работа. Кратката версия е – откажете се от безцелните съобщения до нови контакти.

Формула за структуриране на съобщение в LinkedIn

Формулата „какво + за кого + добавена стойност“ е много елементарна, но изисква определена прецизност. Тя може да ви служи като структура за формиране на съобщения към вашите адресати в LinkedIn. Изпълнена правилно, формулата придава завършеност на вашето послание и увеличава шанса ви за успех. Тя може да се прилага ефективно в случаите, когато адресатите не ви познават добре и вие искате да направите добро първо впечатление. Ето какво означава тя по съставки.

  • Какво – с какво точно се занимавате. Конкретно, ясно и точно. Занимавам се с дигитален маркетинг, SEO, коучинг, недвижими имоти, производство и т.н. Редно е да става ясно още от първите редове, за да може да ориентиране получателя на съобщението – той ще реши дали сте точния човек за него още в първите 2-3 секунди. Пропуснете ли да се представите по този начин, бъдете сигурни, че разговорът няма да продължи.
  • За кого – има огромна разлика дали бизнесът ви е насочен към B2B или B2C. Също така, за кой пазар точно става дума? – цялата страна, вашия град, квартал? Всякакво уточнение в тази насока (без да се изпада в излишни подробности) е добре дошло. Например, ако таргетирате собственици на малък бизнес, е редно да го споменете във вашето съобщение – „услугата ни ще помогне на всеки собственик на малък бизнес, защото…“
  • Добавена стойност – тази част е може би най-важна. Казано накратко – какво точно ви отличава от конкуренцията. Защо получателят на съобщението трябва да се спре точно на вас? Добавената стойност, от една страна, може да е ваше лично умение – например, занимавате се с дигитален маркетинг, но в същото време сте умел дизайнер, ще спестите време и ресурси за създаването на визии. Обикновено всеки мениджър би се вълнувал от това как да спечели време, да намали разходите си и да направи бизнеса си печеливш.

А ето ви и един PRO съвет – отидете на страницата на вашия таргетиран получател, вижте добре с какво точно се занимава, анализирайте и направете конкретно предложение как може да го направите по-успешен. Например, забелязали сте, че се занимава с видео инфуелсинг, тогава, ако имате нужните умения, му предложете изработката на видеа на по-ниска цена и с по-високо качество. Измислете конкретен сценарий на реклама или спот за неговия бизнес. Направете няколко крачки в перспектива. Хубавото е, че в Linkedin в повечето случаи може да видите какви публикации е споделял потребителят, така че да се ангажирате с тях и да си извадите необходимите изводи.

„Занимавам се с изработката на клиентски тестимониъли, като имам солиден опит в B2B и ще ви спестя време – управлявам целия процес от интервюирането на клиентите до създаването на крайния видео продукт.“ – примерен текст. Няма да навреди, ако приложите и линк към вашето портфолио с предишни проекти.

Надявам се, че статията дотук е била достатъчно полезна и практическа за вас. И въпреки това, не очаквайте чудеса. Потребителите в голяма степен ще продължат да игнорират вашите съобщения, защото най-вероятно те не са там, за да чуят офертата ви. Но с повече внимание към детайлите, задаване на ясни въпроси и даване на конкретна стойност, шансовете ви за успех могат да се увеличат.

В следващи публикации ще обърнем внимание и на други важни аспекти като управлението на вашата онлайн репутация, която може да ви помогне да изпъкнете и пред вашите конкуренти.

Автор: Етиен Янев

Научи повече

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.