Учене чрез преживяване! (ТОП 5 уроци за ментори)

Учене чрез преживяване! (ТОП 5 уроци за ментори)3 min read

Кои са последните курс или книга, които ви дадоха онези „аха!“ моменти в кариерата?

И вие ли като мен обожавате да откривате стойностни ресурси представени по достъпен начин?

Вероятно всички сме виждали десетки обучения, които са ни отваряли очите към нови гледни точки (или поне повечето от тях). В тях сме получавали рамките, теорията и практиката, но всъщност има още един елемент, който може да ни помогне да усъвършенстваме уменията си и сякаш ние сами трябва да си набавим – ученето чрез П-Р-Е-Ж-И-В-Я-В-А-Н-Е-!

А кой е най-прекият и сигурен път към ученето чрез преживяване?

Менторството! Да!

Това е онзи вътрешен „аха!“ момент, в който си готов да споделиш опит и знания с някого, на когото биха били полезни. С други думи, да върнеш стойността към общността, която по-рано си получил от нея.

В тази статия ще споделя накратко моите уроци от менторството, като те са получени чрез участието ми в две прекрасни програми – RANEPA International, най-големият кампус за предприемачество в света, и ABLE Activator, супер практическа програма за бъдещи предприемачи (вече се похвалих в социалните мрежи, че в 4 от 6-те случаи моите отбори спечелиха пред журито 🤩)

Пътят на ментора, урок 1 – Твоето менти е звездата на сцената! Да, знам, ти си специалистът, експертът, но сега целта е да помогнеш на някого да изгрее. Това е и полезно упражнение за управление на егото (поне за мен беше в началото).

2 – Приготви се за нови знания! О, да, от твоето менти ще научиш много! И това е магията на процеса, две гледни точки се събират, за да си бъдат полезни. От последния ABLE Activator във Варна например си взех няколко чудесни идеи за дебютната ми книга за дигитален маркетинг.

3 – Бъди търпелив! Ще има много моменти на възходи и вълнения, на амплитуди в мотивацията и увереността. Аз се научих, че всеки един такъв момент е ценен, както за ментора, така и за ментито, той трябва да бъде изживян, за да се създаде по-ефективен отговор при следваща ситуация.

4 – Излез от зоната си на комфорт! Независимо в коя сферта сте експерт, препоръчвам да опитате с нещо ново. Така ще избегнете предразсъдъците, които вече сте изградили чрез трупането на опит, а и самите вие ще се предизвикате да научите нещо интересно.

5 – Поставете си граници! Макар и обстановката често да е неформална, не забравяйте, че това е проект за двама ви, от който трябва да вземете най-доброто. Вашето време е ценно, затова спазвайте сроковете и обещанията си.

Ако менторството ви е заинтригувало, отличната новина е, че в момента има няколко чудесни събития, в които можете да се включите като ментор! Ето ги и тях!

👉 Mentor The Young – тримесечна менторска програма за младежи (18-25г.), записването за ментори е до 9 октомври.

👉 BASE Program – бизнес академия за стартиращи предприемачи, ангажиментът за ментори е 6-месечен, а записването е до 18 септември (тази неделя!).

👉 ABLE Mentor – програма, подкрепяща ученици да развият потенциала си. За ментори – до 30-ти септември!

Имате чудесен избор от възможности, дерзайте!

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.