Маркетинг 3.0 в действие: как да създадете изображение чрез AI

Маркетинг 3.0 в действие: как да създадете изображение чрез AI5 min read

Изкуственият интелект в маркетинга и дигиталното изкуство е по-близо от всякога.

Само вижте това изображение!

Изображение създадено чрез AI

Можете ли да повярвате, че е създадено за броени секунди чрез помощта на няколко ключови думи? Знам, звучи сурреалистично, но е факт!

(И, ако ви е интересно, ключовите думи са: „planet future desperate fear hunger poverty pollution hd cinematic“)

За целта не е помогнал някой артист, а нова технология, използваща AI.

Ако и вие искате да създадете креативни и супер реалистични изображения, без да имате никакъв опит в дизайна, продължете да четете надолу.

Кои са най-добрите digital ART генератори?

Сред най-популярните софтуери за изработка на дигитални изображения чрез изкуствен интелект към момента са „DALL-E 2“, „MidJourney“ и „Stable Diffusion“. Те буквално взривиха интернет пространството след появата си, но и успяха да разделят обществото ни на две групи – такива, които са “за“ и такива „против“ тях. И в двете посоки обаче тезите изглеждат валидни.

Как да се регистрирате в MidJourney?

В моя случай аз опитах първо с „MidJourney”, най-новата от гореизброените. Всичко, което трябва да направите, за да опитате от този нов свят, е да отворите техния уебсайт и да се регистрирате – www.midjourney.com.

Уебсайтът на MidJourney

След което ще бъдете пренасочени към Discord, където се случва магията. Одобрете поканата и „voila!“, вече сте вътре!

MidJourney в Discord

Няколко стъпки, които да запомните:

1 – Трябва да кликнете вляво в някоя от стаите с имена „newbies” – тук новобранците могат да изпробват платформата.

2 – Всичко се случва само с изписването на ключови думи избрани от вас! В чат кутията трябва да изпишете командата „/imagine” и след нея и ключовите си думи.

Важно! – слагайте запетая между ключовите думи, освен ако не искате да ги използвате във фраза.

3 – Имате право на 50 безплатни изображения, след което ще трябва да преминете към платен абонамент (ако желаете). Но изживяването дори и от тези 50 си заслужава!

4 – Когато изображенията са готови, те ще бъдат показани в ново съобщение. Сега имате няколко допълнителни опции.

U = Upscale: Създава по-голяма версия на изображението.

V = Вариация: Създава ново изображение въз основа на това, което сте избрали.

Refresh = Вземете четири нови вариации на изображения от същата комбинация.

Каква е разликата между софтуерите?

Вече има много ентусиасти, които опитват от всички налични art AI софтуери, за да открият различията между тях. Въпреки, че ползват изображения от интернет, специфичността е очевидна, ето пример:

Изображения с еднакви ключови думи на три платформи

Какви са дискусиите около AI в дигиталното изкуство?

Със сигурност всичките тези платформи създават много разгорещени дебати, най-вече около бъдещето на дигиталното изкуство. В щата Колорадо в САЩ дори се стигна до скандал с глобален отзвук, след като участник в местен конкурс за дигитално изкуство успя да спечели с изображение създадено от MidJourney. Въпреки, че победителят, Джейсън Алън, се оправда, като каза, че е споменал за MidJourney в своята кандидатура, критиките от общността не го подминаха. Самият Джейсън се защитава, като казва, че все пак му е отнело доста време, докато си хареса изображение, с което да участва.

Екзистенциалният дебат между художници, фотографи и дизайнери, а именно „дали човешкият труд ще бъде заменен?“ остава на дневен ред, но е рано да се отговори.

Какво е вашето мнение – трябва ли да има платформи като MidJourney или не?

През последните години се отчита ръстът на платформи, които чрез помощта на AI направиха редица професии по-достъпни и разбираеми, което важи с пълна сила в дигиталния маркетинг, но все пак притеснението от неизвестността си остава налице.

За нас обаче не остава друг изход освен да се адаптираме към новата среда с всеки изминал ден. Затова и в предстоящата ми дебютна книга „Компас за дигитален маркетинг“ ще включа цяла една глава за бъдещето на маркетинга в Web 3.0, а ти вече може да прочетеш и 2 безплатни глави от нея 😉

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.