Ето кое е най-работещото съдържание в LinkedIn (и как се създава)

Ето кое е най-работещото съдържание в LinkedIn (и как се създава)3 min read

Най-работещото съдържание в LinkedIn

LinkedIn се превръща във все по-полезна платформа за бизнесите, най-вече заради доброто достигане (reach) на публикациите и новите функции като нюзлетър. От социалната мрежа също потвърдиха за рекордни нива на ангажираност след пандемията. Големият въпрос обаче е друг…

Кое съдържание работи най-добре в LinkedIn?

Екипът на Socialinsider, заедно с Cloud Campaign, хвърлят светлина върху тази тема с мащабен анализ, който включва над 141 хиляди публикации от около 1000 бизнес страници. Целта пред проучването е да се установи кой формат предизвиква най-много реакции от потребителите.

Ето го и голямото откритие – публикациите, в които се съдържа документ (PDF файл) и са споделени директно в социалната мрежа генерират 3 пъти повече кликове от всеки друг тип съдържание.

Колко ефективни са „native“ документите в зависимост от големината на страниците.

Ако се чудите как изглежда PDF публикуван в LinkedIn, може да видите примера на Гари Вайнерчук долу. На практика това е т.нар. „карусел“, който е далеч по-популярен в Instagram. С някои базови дизайнерски умения, ще можете да създадете ангажиращ PDF със същия ефект.

PDF карусел-пост на Гари Вайнерчук.

Виж публикацията на Гари: НАТИСНИ ТУК (PS. трябва да сте влезли в LinkedIn профила си)

Как се създава успешен карусел в LinkedIn?

Бих споделил няколко съвета, които имат за цел най-вече да „хакнат“ ефекта на ангажиране.

1️⃣ Дайте конкретно обещание още в първия слайд – помислете как може да заинтригувате читателите още в първите секунди, битката за тяхното време е безмилостна.

2️⃣ Мислете в посока „задържане на вниманието“ – съществува негласно правило, че колкото повече време потребителите отделят на дадено съдържание, толкова по-благоприятно е за алгоритмите. Това и правят каруселите – те ни карат да искаме да видим всеки следващ слайд.

3️⃣ Отправете призив накрая – ако съдържанието ни успее да привлече интерес ще е чудесно, но ако отключим активация у потребителите ще бъде перфектно. Вижте и примера на Гари Вайнерчук – в последния слайд той приканва феновете да „тагнат най-милия човек, когото познават“.

CTA в последния слайд на PDF-карусела.

Какво още казва проучването на Socialinsider?

Става ясно, че броят на последователите в дадена страница е много определящ за това кое съдържание работи и кое не толкова убедително. Любопитно е да се отбележи, че публикуването на видеа в страници с под 5 хиляди последователи може да вдигне ангажираността до 4,49% (при 3,16% средно за платформата).

И последно – как да направим дизайн на PDF карусел?

Вече са създадени чудесни материали по темата, затова ви оставям в компанията на този видео урок, в който ще видите как се случва магията чрез Canva, стъпка по стъпка.

Създаване на PDF карусел в Canva.

А вие бихте ли опитали с PDF карусели в LinkedIn?


За още маркетинг съвети, присъединете се към нашата затворена FB група – ТУК

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа по проекти за редица стартъпи и B2B компании. Преподавал е в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност – „Дигитален Маркетинг за Предприемачи“. Част е и от Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE).