Няколко решения за ограничаване на социалните мрежи в ежедневието ни

Няколко решения за ограничаване на социалните мрежи в ежедневието ни7 min read

Напук на всички статистики, твърдящи, че потреблението в социалните мрежи се увеличава ежедневно, проучване от Англия очерта напълно противоположен тренд – един на всеки трима заявява, че е редуцирал присъствието си в социалните мрежи в края на 2019г. Още по-любопитно е да се отбележи, че най-голямата група, която казва „не“ на социалните мрежи е тази на милейниълите (23-38г.), като се има предвид, че това са хора израснали в ерата на видео игрите и дигиталните забавления.

Източник: Exposureninja.com | 35.7% от хората са намалили присъствието си в социалните медии през последните 12 месеца.

Къде стои логиката зад тези цифри, след като технологиите и мобилните устройства все по-усилено навлизат в ежедневието ни? Отговорът може да бъде много елементарен. Потребителите все по-осъзнато отчитат негативното влияние на социаните мрежи над менталното състояние и здравословен начин на живот. Замислете се, още с отварянето на очите рано сутрин биваме бомбандирани от дигитално съдържание, което не на всяка цена ни носи някакви дивиденти. Дори да пожелаем да го филтрираме, това не е никак лесна задача, тъй като средата постоянно се променя.

Източник: Exposureninja.com | 30.6% от хората намаляват присъствието си в социалните медии, като изтриват приложенията от телефона си.

През тази година от declutterthemind неслучайно споменават термина „детоксификация от социалните мрежи„, който става все по-популярен сред интернет потребителите. Това е акт на съзнателно ограничаване от ползването на социални мрежи за определен период от време. Този период понякога може да бъде и доста продължителен.

Интересен момент от проучването на exposureninja посочва, че най-изтриваното приложение на социална мрежа напоследък е Facebook (30,2%), а на второ място, и първо при дамите, се нарежда Pinterest с 26.9%. Тези сухи данни само ни напомнят, че сегментирането и ефективното таргетиране ще бъдат сред най-важните трендове в дигиталния маркетинг за 2020г. Пред маркетолозите стои нелеката задача да анализират в детайл поведението на целевата аудитория – кои онлайн пространства посещава, какви теми се обсъждат и как брандът може да направи животът им по-лесен.

Основните мотиви за откъсване от социалните мрежи са различни при дамите и господата.

На първо място (35.2%) мъжката аудитория посочва, че е загубила доверие в социалните мрежи, най-вече поради наличието на фалшиви новини и вероятно скандалът с Cambridge Analytica през 2018г. На следващите две места причините са не по-малко интересни – 26.6% казват, че са претоварени, докато 26.1% имат опасения относно опазването на личните си данни.

Източник: Exposureninja.com | Основните причини за детоксификация от социалните мрежи при мъжете в UK.

При дамите на върха в класацията с 31.3% е посочена причината с претоварването, което се очертава като един от големите проблеми на съвременното общество, докато следващите две се разминават драстично с тези на мъжката аудитория. 28.8% от дамите казват, че се чувстват пристрастени към социалните мрежи, докато 22.4% са притеснени за менталното си състояние и здравословен начин на живот.

Източник: Exposureninja.com | Основните причини за детоксификация от социалните мрежи при жените в UK.

Как би изглеждал светът на технологиите в бъдеще? Интересна препратка може да се направи с фентъзи трилърът „Играч първи, приготви се“, където действията се развиват през 2045г. Филмовата лента разказва за бъдещето на човечеството, което търси непрестанно бягство от живота чрез паралелно създадена VR вселена наречена Оазис. Всеки участник проектира аватар по свой вкус и се впуска в приключенията на играта, забравяйки физичните закони на реалния свят. Но дори и в този филм, когато главният герой Уейд Уотс изпълнява крайната мисия и се превръща в новия архитект на Оазис, въвежда правило за два изцяло почивни дни от виртуалната реалност, осъзнавайки важността на живия контакт с близките хора.

„Играч първи, приготви се“, източник на снимка: vcreporter.com

Но сега е едва 2021г. и въпросът, който поставяме е далеч по-скромен от проблемите на Уейд – как да ограничим негативното влияние на социалните мрежи върху начина ни на живот?

Изключете нотификациите – да, може да звучи елементарно, но ще направи голямата разлика. Колко от вас реагират импулсивно на всяка една нотификация от приложенията на социалните мрежи? А колко от вас губят ценно време, да отворят телефона си и да видят, че са получили поредната досадна покана за онлайн игра или харесване на страница? Всички си даваме сметка колко стрес ни оказват подобни импулсивни сигнали от мобилните устройства, пречат на концентрацията ни, а и вероятно ни правят зависими към мисълта „да не изпуснем нещо важно.“

Премахнете приложенията – тази мярка е по-радикална, като изисква не само спиране на нотификациите, но и цялостно изтриване на приложенията на социалните мрежи. По този начин няма да се изкушавате да натискате върху иконките на Facebook или Instagram, те просто няма да бъдат там, и ще можете да се фокусирате върху по-важни задачи от ежедневието си. Разбира се, това не означава, че ще затворите вратата за социалните мрежи изцяло, а че ще можете по-осъзнато да управлявате времето си в тях (напр. ползвайки единствено през браузъра на личния си компютър).

Пренастройте навиците си – един такъв е да спрем да отваряме социалните мрежи в първия един час, след като се събудим. Съгласете се, че първата ни мисъл за деня понякога е много определяща за настроението ни в следващите часове, а взирането в малкото екранче и стреса от десетките нотификации не винаги ни вършат добра услуга. Малките стъпки също са част от плана.

Следете активностите си – вероятно сами ще се изненадате, ако решите да проверите колко пъти включвате социалните приложения на ден и следователно колко време прекарвате в тях. А когато си представите, че това време е могло да бъде споделено в правенето на много по-полезни неща, тогава осъзнавате проблема – много често отваряме социалните приложения по навик, механично, без никаква конкретна цел. Едно от приложенията за следене на нашата активност в различните приложения, което препоръчвам, е Quality Time. Направете своя анализ и предприемете конкретни стъпки.

Quality Time, източник на снимка: freeappsforme

Медитирайте – ако понякога се чувствате претоварени от социалните мрежи, както хората участвали в проучването на exposureninja, упражняването на медитация със сигурност ще ви помогне да се концентрирате и отпуснете. Откъсването от целия шум в интернет, дори и за 5 минути дневно, е безценно време, което може да подарите на себе си. И за финал, приложението, което препоръчвам за медитация е Headspace. То предлага различни програми в зависимост от вашия профил и степен на претовареност, като може да го настроите спрямо динамиката на вашето ежедневие. Не се стряскайте от споменаването на още едно приложение – спокойно може да замените безцелното лутане в социалните мрежи с медитация в Headspace.

Headspace, източник на снимка: sensortower

Сега е ваш ред! Моля, споделете в коментар под тази публикация, как успявате да ограничите престоя си в социалните мрежи?

Автор: Етиен Янев

Научи повече

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.