ТОП 10 уроците от Online Advertising Conference 2022

ТОП 10 уроците от Online Advertising Conference 20224 min read

Ех, колко хубаво е да можем да обменяме маркетинг опит на живи събития, очи в очи. Това усещане ми припомни отминалата конференция OAC 22 в София, която събра над 500 ентусиасти в областта на дигиталния маркетинг.

Този път имах различна роля на модератор в дигиталния панел, но за това след малко. Преди това да споделя, че събитието беше много добре организирано, с 3 тематични панела (SEO, eCommerce и Digital), които предлагаха лекции паралелно, плюс любимата ми част – дискусия с маркетинг хакове.

Модераторската роля ми даде възможност да изгледам голяма част от лекциите и да споделя своите 10 открития с вас в тази статия, а фактът, че на сцената бяха лектори като министърът на електронното управление, Сами Хосни и Viber, придаде допълнителен заряд.

Btw, в отделна статия може да споделя как се подготвям за водене на подобни събития (и преодолявам егото си, когато аудиторията използва паузите между лекциите за смяна на залата :D)

Но да се върна на обещанието си в тази статия… топ 10 изводи от конференцията! (ще бъдат подредени, като най-любопитните оставям за накрая).

1️⃣ За инфлуенсъри: Обяснявайте причините за проблема, а не давайте съвети и решения

Сами Хосни, създател на NODAYSOFF Academy, сподели своята формула за успех в социалните медии – да разяснява причините за даден проблем (в неговия случай в сферата на правилното хранене), вместо, както казва той: „да бъдете като всеки друг и да давате решения“. Подходящ подход, чрез който всеки бранд може да бъде умен и полезен пред аудиторията си.

2️⃣ YouTube Shorts набира скорост и не трябва да се подценява

За тези от вас, които не са чували, Shorts е YouTube вариантът на видеа от типа TikTok и Instagram Reels – краткоформатни, които обаче не изчезват след 24 часа. Според Олга Данекър, Shorts често имат по-голям watch time (време на гледане) дори от стандартните видеа.

3️⃣ YouTube Shorts могат да се използват в стратегия с TikTok и Reels

Олга също напомни, че всъщност едно видео, което е създадено за TikTok или Reels, може да бъде преизползвано и в Shorts. Така с един куршум, можем да постигнем три малки победи. Тази тактика се вписва идеално в темата за преизползване на съдържание и е чудесна за хората с ограничено време за маркетинг.

4️⃣ Watch Time продължава да е ключова метрика в YouTube

Няколко от лекторите акцентираха върху важността на watch time, или казано на български – продължителността на гледане на видеата. Колкото повече минути се консумират от вашите видеа, толкова повече и YouTube ще лансира вашето съдържание. В крайна сметка всяка социална медия се бори за внимание, а аз бих добавил – правете обещание за стойност в началото на видеата си.

5️⃣ Създавайте диалози с аудиторията си

Това е бързо напомняне! – наглед очевидно, но често подценявано. Не пропускайте да отговаряте на коментарите и въпросите под вашите публикации. В крайна сметка, не искате да изпуснете ценна обратна връзка и възможност за създаване на лоялни последователи.

6️⃣ YouTube е все по-предпочитана сред рекламодателите

От сцената на OAC, Марин Агандеров от TalentMedia ни припомни разнообразните рекламни формати във видео платформата (като in-stream ads, in-feed video ads и bumpers ads), като той препоръча на аудиторията да опита с masthead ads – формат с видео, което се появява най-отгоре във фийда на мобилно устройство или десктоп. Честно казано, изглежда като скъпо решение, но определено вещае добра видимост за бранда.

7️⃣ „Удар, Удар, Удар, Дясно Кроше!“

Популярната фраза на Гари Вайнерчук от едноименната му книга беше припомнена на сцената. Тя промотира правилния микс между даването на стойност и рекламните послания, като в цифрово изражение би изглеждала така – 70% от съдържанието дава стойност и 30% (или по-малко) говори за нашите продукти и услуги, но по ненатрапчив начин. Важи за всяка стратегия на съдържанието.

8️⃣ Появата на приложения, които създават voiceover от написан текст

Точно така! С помощта на AI, вече можем от написания ни текст лесно да създаване voiceover (записан глас). Такова приложение например е LOVO AI, което лично аз не съм ползвал все още, но изглежда обещаващо и би спестило ценно време.

9️⃣ Обработвайте първо поръчките с наложен платеж

Трябва да призная, че този хак не е от моя ресор, но даде храна за размисъл. Идеята е, че eCommerce бизнесите би следвало първо да обработват поръчките с наложен платеж, тъй като паричните средства на потребителите не са гарантирани (до случването на покупката, те могат да бъдат вече изразходвани). Макар не всички да се съгласиха с този подход, го включвам в класацията, защото е нестандартен.

🔟 Brandjacking може да донесе допълнителен трафик към вашия бизнес

Оставих този извод за края, защото представи изцяло ново понятие за мен – newsjacking – OK, но brandjacking? Боян Марич от Content Distribution описа понятието като взаимстване на авторитета на друга компания, с цел привличане на интерес към бизнеса ни. За да го разберете по-ясно, изгледайте примера долу – видеото започва като реклама на Кока-Кола, но завършва с послание на съвсем друг бранд.

Пример за brandjacking

Аз също споделих маркетинг хакове, но за тях ще прочетете в предстоящия блог на Netpeak!

Надявам се, че съм ви бил полезен и до скоро!


За още маркетинг съвети, заповядайте в нашата затворена общност: ТУК

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа по проекти за редица стартъпи и B2B компании. Преподавал е в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност – „Дигитален Маркетинг за Предприемачи“. Част е и от Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE).