Силата на интровертите в маркетинга (и 2 личностни теста)

Силата на интровертите в маркетинга (и 2 личностни теста)3 min read

Живеем в свят създаден за екстроверти. Съгласни? Независимо какъв отговор ще дадете, предполагам разбирате накъде бия. Всеобщото схващане е, че за да си успешен в живота, трябва да си човекът, който може да „извика“ най-силно в стаята.

Дали това правило обаче важи с пълна сила и в сферата на комуникациите?

Еднозначен отговор няма, но по-важното е да се научим да познаваме силните и слабите си страни, за да заработят в наша полза.

Наскоро бях поканен в Нова Нюз, да представя силата на интровертите в маркетинга (виж записа по-долу), като въпреки, че моите приятели по-скоро ме определят като „амбиверт“ (балансирана комбинация между „екстроверт“ и „интроверт“), реших да вляза в обувките на интроверта (тъй като и един от тестовете описани в тази статия ме поставят с няколко % повече в тази графа).

Оказа се, че интровертите развиват някои качества, които, противно на очакванията, могат да бъдат огромно предимство, когато говорим за професии като маркетинг, реклама и ПР.

На първо място това е емпатията. Интровертите са слушатели, анализатори, те ще видят всеки един детайл в обкръжаващата ги среда и ще изпитат емоциите на събеседниците срещу тях. Макар и да звучи изморително, оказва се, че емпатията ги приближава още повече към човека, а това би помогнало и в професиите, които изброих горе. Как? Като се научат да разбират нуждите на хората и така да дефинират аудиторията си още по-добре.

Може би сте чували фразата „слуша, за да отговори, а не слуша, за да разбере“. Е, интровертите са чудесни слушатели. Те са развили това умение посредством емпатията. Слушането от своя страна е още едно чудесно качество в комуникациите – в социалните мрежи например, само 7-8% от потребителите създават съдържание, докато добрите слушатели могат да се възползват и да слушат, за да научат повече за аудиторията си.

Ето и видео от участието ми в Нова Нюз:

ВАЖНО: Далеч съм от мисълта да поставям хората в строги рамки и категории. Напротив. Смятам, че екстровертите също могат да бъдат емпатични и чудесни слушатели така, както интровертите и амбивертите.

Целта на тази статия е да ви подскаже, че нюансите невинаги са само черни или бели, особено когато говорим за личностните ни качества, които имаме силата да превърнем в наше оръжие. Най-сигурният път към това е, когато опознаете себе си, затова и споделям обещаните личностни тестове. Попълнете ги старателно (отнемат около 50 минути общо) и ще се изненадате колко още може да научите за вашите силни и слаби страни.

Enneagram Personality Test – личностен тест 1

Линк: https://personalitypath.com/free-enneagram-personality-test/

Базиран е на огромно количество проучвания, като на база вашите личностни характеристики ще ви каже в коя от 9-те категории спадате (при мен беше „Performer”, още описан като „Achiever” – хора, които са целеустремени към успеха). Имайте предвид, че резултатите от линка горе ще ви кажат само кой тип сте, за още информация ще трябва да заплатите, затова препоръчвам да Google-нете повече за вашия тип, когато го узнаете.

16 Personalities Test – личностен тест 2

Линк: https://www.16personalities.com/

Този е сред най-популярните личностни тестове, които ще откриете в онлайн пространството, и макар да съм чувал от психолози, че не трябва да се приема за съвсем чиста монета, все пак може да ви даде много полезна информация за вас самите. В този линк цялата информация е безплатна, като дори може да се регистрирате за нюзлетър и да получавате информация за вашия личностен тип.

Хората сме интересна вселена, нали?

Вие повече като интроверт, екстроверт или амбиверт се определяте?

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Абонирай се за моя безплатен нюзлетър и стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, полезни приложения, събития и курсове.Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа по проекти за редица стартъпи и B2B компании. Преподавал е в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност – „Дигитален Маркетинг за Предприемачи“. Част е и от Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE).