Силата на интровертите в маркетинга (и 2 личностни теста)

Силата на интровертите в маркетинга (и 2 личностни теста)3 min read

Живеем в свят създаден за екстроверти. Съгласни? Независимо какъв отговор ще дадете, предполагам разбирате накъде бия. Всеобщото схващане е, че за да си успешен в живота, трябва да си човекът, който може да „извика“ най-силно в стаята.

Дали това правило обаче важи с пълна сила и в сферата на комуникациите?

Еднозначен отговор няма, но по-важното е да се научим да познаваме силните и слабите си страни, за да заработят в наша полза.

Наскоро бях поканен в Нова Нюз, да представя силата на интровертите в маркетинга (виж записа по-долу), като въпреки, че моите приятели по-скоро ме определят като „амбиверт“ (балансирана комбинация между „екстроверт“ и „интроверт“), реших да вляза в обувките на интроверта (тъй като и един от тестовете описани в тази статия ме поставят с няколко % повече в тази графа).

Оказа се, че интровертите развиват някои качества, които, противно на очакванията, могат да бъдат огромно предимство, когато говорим за професии като маркетинг, реклама и ПР.

На първо място това е емпатията. Интровертите са слушатели, анализатори, те ще видят всеки един детайл в обкръжаващата ги среда и ще изпитат емоциите на събеседниците срещу тях. Макар и да звучи изморително, оказва се, че емпатията ги приближава още повече към човека, а това би помогнало и в професиите, които изброих горе. Как? Като се научат да разбират нуждите на хората и така да дефинират аудиторията си още по-добре.

Може би сте чували фразата „слуша, за да отговори, а не слуша, за да разбере“. Е, интровертите са чудесни слушатели. Те са развили това умение посредством емпатията. Слушането от своя страна е още едно чудесно качество в комуникациите – в социалните мрежи например, само 7-8% от потребителите създават съдържание, докато добрите слушатели могат да се възползват и да слушат, за да научат повече за аудиторията си.

Ето и видео от участието ми в Нова Нюз:

ВАЖНО: Далеч съм от мисълта да поставям хората в строги рамки и категории. Напротив. Смятам, че екстровертите също могат да бъдат емпатични и чудесни слушатели така, както интровертите и амбивертите.

Целта на тази статия е да ви подскаже, че нюансите невинаги са само черни или бели, особено когато говорим за личностните ни качества, които имаме силата да превърнем в наше оръжие. Най-сигурният път към това е, когато опознаете себе си, затова и споделям обещаните личностни тестове. Попълнете ги старателно (отнемат около 50 минути общо) и ще се изненадате колко още може да научите за вашите силни и слаби страни.

Enneagram Personality Test – личностен тест 1

Линк: https://personalitypath.com/free-enneagram-personality-test/

Базиран е на огромно количество проучвания, като на база вашите личностни характеристики ще ви каже в коя от 9-те категории спадате (при мен беше „Performer”, още описан като „Achiever” – хора, които са целеустремени към успеха). Имайте предвид, че резултатите от линка горе ще ви кажат само кой тип сте, за още информация ще трябва да заплатите, затова препоръчвам да Google-нете повече за вашия тип, когато го узнаете.

16 Personalities Test – личностен тест 2

Линк: https://www.16personalities.com/

Този е сред най-популярните личностни тестове, които ще откриете в онлайн пространството, и макар да съм чувал от психолози, че не трябва да се приема за съвсем чиста монета, все пак може да ви даде много полезна информация за вас самите. В този линк цялата информация е безплатна, като дори може да се регистрирате за нюзлетър и да получавате информация за вашия личностен тип.

Хората сме интересна вселена, нали?

Вие повече като интроверт, екстроверт или амбиверт се определяте?

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа по проекти за редица стартъпи и B2B компании. Преподавал е в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност – „Дигитален Маркетинг за Предприемачи“. Част е и от Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE).