ТОП 5 новините от социалните медии за МАРТ

ТОП 5 новините от социалните медии за МАРТ3 min read

Началото на пролетта не ни подмина и с още интересни новини от социалните медии.

В този нюзлетър реших да събера всички новости, които трябва да знаеш.

Е, този път не очаквай големи изненади, но определено има добри попадения.

1 – Хронологичният newsfeed на Instagram вече е наличен за всички.

Това означава, че потребителите имат опцията да виждат постовете според реда им на публикуване и без помощта на алгоритъм, който цели да показва най-релевантното съдържание (спрямо интересите, сигналите и поведението).

Вече може да избирате измежду още два вида newsfeed:

🧍 Following: Показва публикации от всички хора, които следвате.

⭐ Favorites: Виждате само от избрани/любими акаунти.

Уловката е, че всеки път при пускане на приложението трябва собственоръчно да избирате хронологичния фийд, в противен случай ще виждате резултати от добрия стар алгоритъм.

Както може да се досетите, не всеки потребител ще има нервите да променя настройката постоянно, но пък дали това не е добре планиран ход от страна на Instagram – те определено ще искат да ни убедят, че алгоритъмът върши по-добра работа.

PS. Дори менюто за избор на newsfeed не е особено видимо – трябва да натиснете върху иконката на Instagram в горния ляв ъгъл.

2 – LinkedIn добавя нюзлетъри за бизнес страниците.

Това вероятно е любимата ми новина! След като платформата отключи тази опция за създателите на съдържание, сега и бизнес страниците ще могат да достигат до своята аудитория чрез нюзлетъри.

Големият плюс е, че вашите последователи получават нотификация за новия нюзлетър и така ще могат да се запишат за него. Буквално само за 24 часа ще може да достигнете до стотици хора.

Е, има и минуси като липсата на адекватен analytics, от който да следите open rates например.

3 – Facebook и Instagram няма да спират в Европа, спокойно!

Сигурен съм, че новините за евентуалното спиране на Meta в Европа са достигнали и до вас, но това по всичко изглежда няма да се случи. Първоначално Европейската комисия предупреди Зукърбърг за разминаването с GDPR и несъгласието за обмяна на данни отвъд океана, но ето, че Комисията е постигнала принципно споразумение със САЩ за нова рамка за трансатлантически потоци от данни. Считайте проблема за разрешен 😉

4 – CreatorIQ: 66% от брандовете изразходват повече средства в създатели на съдържание

Обработеното и пълно с филтри съдържание отстъпва за сметка на автентичното и непретенциозно такова. Генерация “Z” ясно показа, че не толерира изкуственото поведение и маркетолозите отдавна знаят това. За да достигнат до тази аудитория, те си партнират със създатели на съдържание. Тази група включва не само инфлуенсърите, но и хората с по-малобройни последователи, но създаващи качествено и оригинално съдържание. Понастоящем платформите, в които най-често можем да ги открием са Instagram и TikTok. Силата на UGC (User-Generated Content) ще става все по-видима.

5 – Скоро ще можете да тагвате продукти в Instagram

Представете си публикувана снимка на спортни стоки, в която ще можете да отбелязвате конкретни брандове, така че потребителите да кликнат и разберат повече за тях. Тази функционалност вече е налична за широка група хора, вече и в цял САЩ, а скоро се планира да бъде напълно достъпна и безплатна за всички потребители на глобално ниво. От Instagram отчитат повишения интерес към тагването на продукти. Звучи като чудесен инструмент за всеки малък бизнес, нали?

Това беше всичко по-интересно… засега! 😉

Помогни на последователите си с полезна информация, като споделиш този блог с тях.

Не на последно място, абонирай се за този нюзлетър за още новини или ни последвай в нашата затворена група за дигитални предприемачи – ТУК

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.