Топ 7 трендовете в дигиталния маркетинг през тази година

Топ 7 трендовете в дигиталния маркетинг през тази година12 min read

Началото на годината е добър момент за преглед на трендовете в дигиталния маркетинг. Независимо дали сте експерт по темата или просто искате да научите повече, статията ще ви даде ясна представа за промените в поведението на онлайн потребителите. Както може да се очаква, вниманието към вашето съдържание става все по-голям дефицит и трябва да сте достатъчно креативни, за да привлечете нови последователи.

1 – Интернет потребителите избират къде да похарчат парите си спрямо местоположението на бизнесите.

Една от движещите сили в социалните мрежи през 2020г. ще бъде хиперлокалният маркетинг – събирането на данни, които подсказват за физическото местоположение на бизнесите и помагат на потребителите в близост да ги откриват. Така например, клиентите, които се допитват до отзиви в мрежата, все по-често се ориентират към най-близкия ресторант, най-близкия фризьор или каквато и да е друга услуга, която е от необходимост в дадения момент.

През 2017г. от Google разкриха, че бумът на търсенията в търсачката с ключови думи „near me“ е направил сериозен ръст. Това допълнително подсказва за спецификите на днешното консуматорското поведение в интернет, което е все по-насочено към минимално изразходване на време и усилия в пътувания. Бизнесите, които подценят възможността да се профилират с локация в интернет, ще изгубят реални шансове за монетизация.

1250 Inline 01
Източник: thinkwithgoogle.com | 500% + ръст на „near me, сравнение 2017г. спрямо 2015г.

За да разберем откъде идва интересът на Google към изследването на „near me“ търсенията, е редно да се върнем още няколко години назад, когато екипът им обяви т.нар. Google Micro-Moments – това са моментите, в които хората поглеждат към мобилните си устройства, за да задоволят своя нужда – да научат нещо, да отидат някъде, да направят нещо или да закупят нещо. Потребителите искат каквото искат и когато го поискат – и те се ангажират само с брандовете, които отговорят на техните нужди в конкретно провокирания момент. Неслучайно един от основните съвети на Google към бизнесите е да наситят присъствието си там, където потребителите ги търсят – например, в Google search, социалните медии или дори на по-неконвенционални места, за които трудно бихме се досетили без да направим подробно проучване на потребителските пътеки.

Източник: thinkwithgoogle.com | 4-те моменти, които наистина имат значение.

PRO съвет: За да се възползвате от „I want to“ микромоментите, една от първите стъпки, които може да предприемете, е да регистрирате бизнеса си с в Google My Business – платформата, чрез която може да създадете нещо като малка обява, която седи вдясно на страницата с резултати в Google, когато потребителите търсят с ключови думи свързани с услугите ви. В нея може да посочите телефон за връзка, работно време и нещо много важно – карта с точен адрес на вашия бизнес.

Източник: Google | Пример за профил в Google My Business

2 – Instagram скрива „харесванията“ в платформата си, маркетолозите ще се насочат към алтернативни метрики.

Може би вече сте чули, че от Instagram направиха любопитен експеримент със скриването на броя харесвания под публикациите, който засегна само опеделени точки на света. Е, скриването не беше цялостно, тъй като харесванията продължиха да бъдат видими за авторите на публикациите, но не и за останалите потребители. Този ход на Instagram се прие сравнително добре, тъй като хората все по-съзнателно отчитат негативния ефект върху човешката психика породен от пристрастяването към т.нар. харесвания.

Този експериментален ход обаче създаде известна полемика сред инфлуенсърите, които смятат, че тяхното влияние ще се отслаби, тъй като доста често те обещават именно голям брой харесвания за брандовете. Според някои анализатори целта на социалните медии е да се пренасочат повече бюджети от инфлуенсърските услуги към платена реклама в самите платформи, където лесно може да се направи подробна справка за успеваемостта на дадена кампания.

След като харесванията обаче няма да бъдат толкова важен фактор в социалните мрежи, то в каква насока маркетолозите ще трябва да насочат усилията си? Ако се вгледате във всичките 7 трендове представени в тази статия, ще намерите нещо общо помежду им – ограниченото време на потребителите за ангажиране с вашия бранд. Те искат бързосмилаема информация, която ще им даде нужните отговори с минимални усилия. По тази причина една от най-важните социални метрики на 2020г. ще бъде споделеното време с вашия бранд. Точно така – време. Колко време потребителите прекарват на вашия уебсайт, гледайки вашето видео и т.н.

Снимка от профил в Google Analytics – поведенчески

PRO съвет – В снимката горе може да видите част от базовите статистики, които може да намерите в Google Analytics. Една от тях е Bounce Rate – процент от посетителите във вашия уебсайт, които напускат след виждането на само една страница. В случай, че забележите голям процент (над 50%), се консултирайте с вашия уеб дизайнер и разберете откъде може да идва проблемът.

3 – Съдържанието с краткосрочен живот ще продължи да набира скорост.

През миналата година, Sony Pictures са спечелили над 45 милиона импресии и над милион допълнителни покупки на билети за филмови прожекции, съобщава Hubspot. Интересното в случая е, че този успех е постигнат чрез съдържание в Snapchat, което изчезва. През 2019г. пък по данни на Statista.com става ясно, че хората, които се ангажират с Instagram Stories, под една или друга форма, са около 500 милиона дневно, което е петорен ръст спрямо същите данни за 2016г.

Не е трудно да се досетим защо подобен тип съдържание се харесва на потребителите. То изчезва след само 24 часа и в същото време успешно манипулира чрез маркетинг похвата на недостиг. Съдържанието е достъпно само за определено време и за хората е ясно, че трябва да бъдат бързи, ако желаят да го консумират. Такъв тип ексклузивност създава допълнителен интерес и може да го сравним с ефекта от онези обяви, на които пише „ограничено количество“ или „офертата е валидна до края на месеца“.

На вашето внимание представям няколко бързи идеи за създаване на Instagram Stories във вашата стратегия.

  • Instagram Stories под формата на Q/A за вашите последователи.
  • Настройте реклами за продажби в Instagram Stories чрез „See more“ бутон.
  • Покажете „behind the scenes“ кадри от вашето събитие.
  • Запознайте аудиторията си с вашия екип.
  • Създайте усведоменост за предстоящо представяне на продукт или услуга.
  • Публикувайте съдържание, което е генерирано от последователите ви.

4 – Сегментирането на аудиториите ще доведе до по-голям интерес към някои платформи.

Една платформа, която стартира без особен блясък през 2016г., а само няколко години по-късно вече е добре позната на по-младата аудитория, е TikTok. Ако досега TikTok беше само в периферията от комуникационни канали, то днес едва ли има човек, който поставя под съмнение успеха на социалната мрежа. TikTok позволява на потребителите да записват 15-секундни видеоклипове с различно съдържание – от комедийни скечове и танцови съчетания до липсинг и пранкове.

tiktok trends
Източник: Mediakix | Ръст на потребители в TikTok спрямо Instagram и Snapchat.

Ако TikTok се очертава като една от любимите платформи на по-младата аудитория, то по същата логика ще продължи сегментирането и в останалите популярни социални мрежи – B2B компаниите ще продължат да предпочитат LinkedIn, гейминг общностите се простират в Twitch и т.н. Забележете, че в този процес участват самите потребители, които се научават как работи всяко съдържание и къде би следвало да бъде споделено, за да постигне максимални нива на ангажираност.

PRO съвет: Най-лесният начин да намерите вдъхновение за вашия TikTok канал е като сверите часовниците с някои вече установени канали. Посочените профили дават чудесен пример за това как всяко едно съдържание може да бъде преконфигурирано и използвано в различни социални мрежи.

Gary Vaynerchuk

NBA

Inter Milan

5 – Повишено внимание към влиянието на социалните медии върху начина ни на живот.

Соред smartinsights.com, около 45% от общото население на планетата вече ползва социални медии. Брандовете отдавна знаят, че могат да намерят потенциалните си клиенти в мрежата и да ги таргетират въз основа на различни поведенчески показатели. Напук на статистиката обаче, 2020г. носи изненадващ тренд – хората започват да си дават почивка от социалните медии, като дори трият приложенията от телефоните си.

Graphic with text, 30.6% of people removed social media apps
Източник: Exposureninja.com | 30.6% от хората намаляват присъствието си в социалните медии, като изтриват приложенията от телефона си.

Причините за това „бягство“ от социалните мрежи са основно две: 29% от хората казват, че се чувстват претоварени, докато 27.2% от тях споделят, че се чувстват пристрастени. И двете причини гравитират около повишеното внимание към менталното здраве на хората и по-добрата информираност за негативното влияние, което социалните мрежи могат да окажат върху начина ни на живот.

Graphic with text, 30.2% of people deleted Facebook in 12 months
Източник: Exposureninja.com | 30.2% от хората са изтрили или премахнали Facebook през последните 12 месеца.

Какви предизвикателства крие този детокс от социалните мрежи? Отново обръщам внимание на пониженото и селективно внимание на потребителите към информацията в интернет. За брандовете е важно да идентифицират добре потребителската си група и най-вече онлайн пространствата, които техните последователи посещават. Прецизният таргетинг е по-важен от всякога.

6 – Всеки потребител вече е онлайн телевизия.

Вероятно сте попадали на профили, които излъчват съдържание на живо в социалните мрежи и сте направили предположение, че инвестицията им не е като за холивудска продукция. Всъщност, за да стартирате свое онлайн предаване, вече не се изисква много. Има достатъчно качествени уеб камери, които снимат в 1080p, както и безплатни софтуери като OBS, чрез които може да придадете живот на своите видеа. Ако искате да ъпгрейднете още вашето студио, задължително обърнете внимание и на осветлението и звука.

Статистиките също са любопитни. В доклад на Nielsen от 2018г., се казва, че 42% от населението на Америка излъчва видео съдържание онлайн, което е значителен ръст от 25% спрямо 2017г. Видео стриймингът прави истински фурор в Китай, където през 2018г. потребителите са достигнали 425 милиона, а до 2021г. тази индустрия се очаква да се равнява на 70,5 милиарда долара, твърди livestream.com. Не е излишно да напомним, че видео форматът е един от най-предпочитаните за консумиране от потребителите.

Уебкамера Logitech C922

PRO съвет: Ако сте решили да си закупите уеб камера, с която да стриймвате от вкъщи или някое студио, ви препоръчвам следния модел – Logitech C922. Цената е доста приемлива, както и качеството, което ще получите. Камерата е специално пригодена за геймъри, които желаят да стриймват, като разполага още с вграден микрофон и софтуер, с който може да регулирате качеството на картината.

7 – Хората се доверяват на реални мнения, а не на съобщения от брандове.

Живеем в TripAdvisor свят, в който всеки потребител преди покупка първо проверява за мнения в интернет. Рекламата „от уста на уста“ е облагодетелствана от социалните мрежи и вирусния ефект, който създават. Въпросът е дали можем да идентифицираме хората, които искат да говорят за нашия бранд и как да им помогнем да го правят по-ефикасно. Тези посланици на бранда са не само нашите клиенти, но и нашите служители или партньори.

В маркетинг средите все по-активно се говори за advocacy (застъпничество) – разклонение в маркетинга, което обръща специален акцент върху преживяването на клиента след покупка от нашия бранд – останал ли е доволен, получил ли е шанс да върне обратна връзка, включили ли сме го в програмата си за лоялни клиенти, има ли достатъчно пространство, където да общува с други фенове на бранда, и най-вече дали е готов да говори за нас.

5-те „А“ от Филип Котлър

В същината на застъпническия маркетинг се корени изграждането на стабилни взаимоотношения, поставянето на клиента в центъра на нашето бизнес развитие. Понякога дори малки жестове като ваучер за хубаво кафе или просто споменаване в седмичния нюзлетър, могат да направят разликата. Съществуват и добре разработени софтуери, които могат да ви помогнат да игровизирате комуникацията със своите посланици на бранда и да ги накарате да се почувстват част от вашия екип.

Какво е advocacy маркетинг? Гостуване в Business Daily.

Автор: Етиен Янев

Научи повече

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.