Какво е NFT маркетинг? (най-важните акценти)

Какво е NFT маркетинг? (най-важните акценти)7 min read

Какво е NFT маркетинг?

Вероятно вече знаете за NFT. Или поне сте чували, че „едни картинки с маймунки“ се продават като топъл хляб за хиляди долари.

NFT технологията даде нова перспектива на дигиталното изкуство.

Но може ли да се използва и за маркетинг?

В тази статия ще разберете какво е NFT и защо светът говори за него, как бизнесите се възползват от NFT в кампаниите си и как вие като маркетолози може да се адаптирате в обстановката.

Какво е NFT?

NFT (от “Non-fungible Tokens”) означава незаменими токени. Това са цифрови активи, които могат да се купуват и продават, точно като всяка друга собственост. Всеки NFT е „токенизиран“, което означава, че има цифров сертификат за собственост, който го прави уникален. Този токен за собственост се съхранява в цифров регистър, наречен блокчейн.

Графика на характеристиките на NFT
Схема – характеристиките на NFT

За да стане по-ясно, представете си, че имате картичка подписана лично от вашия любим спортист.

Да, вероятно много хора ще имат същата картичка, но подписана от този спортист и по точно този начин съществува само в един оригинален екземпляр и това е вашият.

Така е и с NFT. Това са дигитални активи, за които имате доказателство за собственост и оригиналност.

Колко перспективен е NFT?

Макар да се забелязва спад в търсенето, най-вече, защото пазарът се преориентира към по-смислени приложения на технологията (oсвен продажбата на дигитално изкуство), NFT определено предизвика медиен шум през последните няколко години.

Търсенето на NFT в глобален мащаб
Снимка: Google Trends

Различни събития обаче създадоха гръмките заглавия, като едно такова беше решението на основателят на Twitter, Джак Дорси, да „изкове“ NFT свързано с първия tweet някога публикуван в мрежата и да го продаде за цели 2.9 милиона долара на иранския предприемач Сина Естафи.

Първият tweet в света
Снимка: Първият tweet публикуван от самия Джак Дорси

Парадоксалното е, че само година по-късно, плановете на г-н Естафи да продаде на търг въпросното NFT за 48 милиона долара, което е 16 пъти повече от първоначалната му инвестиция, макар и да обещава 50% от тях за благотворителност, се провалят с гръм и трясък.

Получени са едва 7 оферти, като най-високата е от криптовалута на стойност 280 долара.

Това определено постави под съмнение стабилността на NFT и ни припомни, че трябва да сме наясно с рисковете от придобиването на подобен виртуален актив.

Но NFT доказа и своите силни моменти в историята си досега, затова си струва да обърнем по-задълбочено внимание, най-вече заради примерите, които ще разгледаме по-долу.

Какви са приложенията на NFT в маркетинга?

Според мен, от от чисто маркетингова гледна точка, зад NFT се крият няколко много основни принципи на човешката психология, които спомогнаха за бързата популяризация.

Първо, провокира се потребителското поведение тип „колекционер“, с което купувачите да искат да бъдат първи и единствени. И още повече – да бъдат уникални в интернет света.

Покриват се и много аспекти на “STEPPS” модела за вирусност на съдържанието, описан от Джона Бергер в книгата „Заразително“. Така например NFT е „социална валута“, тъй като хората обичат да изглеждат добре в очите на другите, а тази технология ги прави притежатели на нещо уникално. Да не говорим и за потенциалната емоция, която би могла да създаде такава покупка.

Формулата за вирусност на Джона Бергер
Снимка: Формулата за вирусност на съдържанието от Джона Бергер

И не на последно място, търгуването с NFT може да ни вкара в „лигата на готините“. Да, това е често търсен ефект от брандовете – да изглеждат модерни, актуални и… абе, готини!

Всичко това накуп идва да ни подскаже защо NFT се превърна в машина за продажби.

Естествено, тук не коментираме технологичния потенциал на NFT в извършването на далеч по-сложни операции, например закупуването на недвижими имоти чрез т.нар. “умни договори“, но за това в друга статия.

За да са в „лигата на готините“, Budweiser създадоха собствена колекция с цели 1936 NFT-та, като всяко едно от тях е уникално, с исторически снимки и представляващо годината, в която компанията изработва първото си кенче. В края на 2021-ва от Budweiser се похвалиха и с реализацията на дебютна продажба в света на NFT. Готино ли е? Смятам, че да!

NFT маркетинг кампанията на Budweiser
Снимка: NFT колекция на Budweiser

Компании като Taco Bell, Burger King, Clinique, Louis Vuitton и Marriott Bonvoy пък започнаха да раздават NFT-та на своите най-верни потребители чрез програмите си за лоялност. Технологията им гарантира, че тези дигитални активи никога няма да се изгубят и ще бъдат ползвани по предназначение. Burger King дори добави QR кодове на 6 милиона опаковки, които водят до NFT-та, а събирането им носи допълнителни ползи за потребителите.

NFT маркетинг кампанията на Burger King
Снимка: NFT кампания на Burger King

Една от първите вариации на NFT маркетинг се появи със събирането на виртуални колеции от стикери с изображения на спортисти. Нещо като албумите с футболисти на Panini, които набраха популярност преди десетилетие. В платформата на NBA феновете могат да закупуват, продават и търгуват номерирани версии на видео акценти от NBA мачове, а такъв с Леброн Джеймс е продаден за цели 200 000 долара.

НБА колекция от NFT хайлайти
Снимка: NBA NFT колеция

Дотук примерите може и да изглеждат от типа „да бъдем в тренда“, но приложенията на NFT маркетинга не биха се изчерпали с това. Такива дигитални активи могат да се дават и за други потребителски активности като посещения на събития, покупка на определени продукти, ангажираност в социалните медии и др.

Колко важен е дигиталният маркетинг за продажбите на NFT?

След като разгледахме NFT като средство за ангажираност, дойде ред да се запитаме как точно се продава подобен тип дигитален актив. Най-важното условие, което трябва да спазим тук, е да създаваме интерес (може да го кажем и като “hype), при това голям, за да направим едно NFT достатъчно атрактивно за потенциалните купувачи. Интересът рефлектива правопропорционално на продажбите.

Няколко техники биха били ефективни в маркетирането на NFT, ето кои са те:

1️⃣ Онлайн пазари за NFT – такъв е платформата OpenSea, в която можем да създадем профил на нашето NFT. В това начинание се изисква отличен копирайтинг, за да подготвим толкова убедителна презентация, която да се превърне в неустоима оферта за феновете.

2️⃣ Общности – феновете на NFT споделят своите знания и наблюдения предимно в затворени групи в платформи като Discord и Telegram. Основната причина е, че те предоставят удобен достъп до други хора по света, които се вълнуват от същото, без излишна информация.

3️⃣ Работа с инфлуесъри – те със сигурност могат да повишат интереса към вашето NFT, особено, ако изберете да работите с по-нишов специалист, чието мнение тежи и се следи с интерес.

В обобщение бих казал, че маркетирането на NFT изисква последователна стратегия като за всеки друг продукт или услуга. Разликата се крие основно в подходите (изграждането на общности, вдигане на шум, PR) и избора на подходящи канали за ангажиране.

Какво е бъдещето на NFT маркетинга?

Макар и перспективите пред NFT да не са все още напълно изкристализирани, не може да се отрече привлекателността на тази технология и най-вече потенциалните й приложения извън дигиталното изкуство.

Нека не забравяме, че NFT е считан за част от Маркетинг 3.0 (заедно с блокчейн и метавселената), който експертите определят като бъдещето на дигиталните комуникации.

Като прибавим към това и засиленото търсене на NFT маркетинг специалисти на пазара, можем да заключим, че все повече компании ще се оглеждат в него и ще търсят ползи.

Дали успях да запаля интереса ви към тази нова тема?


За още маркетинг съвети, присъединете се към нашата затворена FB група – ТУК

Ако търсите маркетинг експерт за вашето обучение или събитие, нека поговорим – ЦЪК

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.