Защо TikTok е толкова пристрастяващ? (+ техника от невронауката)

Защо TikTok е толкова пристрастяващ? (+ техника от невронауката)3 min read

Защо TikTok е толкова пристрастяващ?

След като в предишен блог ви споделих как може да ограничите негативното влияние на социалните мрежи, дойде ред да сложим изследователските очила и да разберем защо именно те ангажират толкова много ежедневието ни.

За целта ще скочим надълбоко в алгоритъма на TikTok, а за десерт ще прочетете техника за ангажиращо съдържание от невронауката. Не е случаен примерът с китайската социална мрежа, която тотално промени играта и закономерно започна да бъде копирана дори от Facebook, Instagram и YouTube.

Хайде, признайте си, че поне веднъж сте се захласвали по фийда в TikTok, без да може да отлепите поглед с минути или дори часове. А ако не сте все още, да знаете, че съм ви предупредил…

Но защо TikTok е толкова пристрастяващ?

Накратко за алгоритъма на TikTok:

  • Видеата ни осигуряват непрестанен достъп до допамин, който е един от няколкото невротрансмитера силно свързани с настроението и усещането за удоволствие.
  • Алгоритъмът се приспособява към интересите на потребителя изключително бързо, буквално след 5-10 минути ще виждате видеа само по ваш вкус.
  • Създава се усещането за “неотложност“, тоест, ако не видите видеото сега, едва ли не, няма кога друг път.

Изглежда, че TikTok направо може да „хакне“ човешката психика. Паралелно с това върви и повишеният интерес към краткоформатните видеа, както от потребители, така и от маркетолози.

За първи път чух тази техника от Кармен Саймън (CSO в Corporate Visions), която акцентира върху ключовата дума „вариативност“. Използвайте я разумно и не попадайте в нейния капан.

Какво се има предвид?

Човешкият мозък търси да се ангажира със съдържание, което е вариативно и крие елемент на непредсказуемост. Обратно, колкото по-предсказуемо е то, толкова по-голям шанс има за потребителя да влезе в рутина и да започне да губи интерес. Лошата (или добрата) новина е, че мозъкът ни много бързо свиква с даден стимул, а това е моментът, в който съдържанието става предсказуемо, или – скучно.

Какво означава това за нашия маркетинг? – че не бихме искали съдържанието ни да се превръща в рутинно, да се усеща като шума на колите отвън или звука от вентилатора в стаята ни. Бихме искали то да изненадва.

Ако се замислим, тъкмо в такава посока се развива и Холивуд от десетилетия насам. Ако сравним продължителността на една сцена във филм през 1930г. и такава след 2000г., ще забележим очевиден тренд – тя е станала доста по-краткотрайна. Така е и в TikTok, нали?

Промяната в киноиндустрията преди и сега.

И невронауката потвърждава – продължителността на вниманието ни е значително намалена.

А ето как да постигнем вариативност в нашето съдържание, като започнем да разнообразяваме:

  • Текст с 👉 графики
  • Статични снимки с 👉 видеа
  • Монолози с 👉 диалози
  • Факти с 👉 истории
  • Формално с 👉 неформално

Колко често използвате тези формати?

И нещо любопитно за финал, Кармен също предупреждава, че не трябва да прекаляваме с вариативността, трябва да търсим баланс. Така мозъкът ни често обича да вижда познати неща, сходства (представете си например PowerPoint презентация с еднакви цветове и стил), а в комбинация с това да се търси вариативност. Отново по примера с PowerPoint – едва ли бихме се зарадвали на десетки слайдове в абсолютно различен стил и никаква връзка помежду им.

Надявам се, че статията тази седмица ви е накарала да се замислите. 

Ако искате още подобно съдържание, не забравяйте да се абонирате за нюзлетъра!

Абонирай се за маркетинг нюзлетър!

Стани част от 5000+ човека, които получават работещи маркетинг стратегии, AI приложения, събития и курсове.Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа по проекти за редица стартъпи и B2B компании. Преподавал е в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност – „Дигитален Маркетинг за Предприемачи“. Част е и от Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE).