Геймингът – моят път към технологиите и дигиталния маркетинг

Аз бях от онези деца, които прекарваха много часове в компютърната зала или вкъщи с видео конзолата. Намирах и много съмишленици, с които се забавлявахме или по-често се съревновавахме, но аз винаги съм откривал нещо повече във видео игрите – за мен те винаги са били портал към бъдещето. Обичах социалната страна в този тип забавление, дори когато беше онлайн, защото виждах как хора с общи интереси се обединяват и общуват, точно като в една глобална социална мрежа.

Неслучайно, след като бях открил страстта си към футбола, започнах да играя предимно футболни игри. В един хубав пролетен ден чух по радиото за турнир по любимата ми игра – Pro Evolution Soccer. Останалото е история. Година по-късно бях републикански шампион в дисциплината и представях България на световните финали на ESWC в Париж. А малко след това организирахме десетки турнири из цялата страна и разпалвахме страстта у много деца с магията на един нов феномен – електронния спорт. Всичко, което казват за него е истина – той ни научи на стратегическо мислене и бързи рефлекси, но най-вече ни подготви за света на технологиите.


View this post on Instagram

#gaming #fun #friends

A post shared by Etien Yanev (@etienyanev) on


Кариера като водещ и страст към медиите

Малко по-късно в своите младежки години открих друга страст, и то благодарение на гейминга – тази към медиите. Заедно с колеги създадохме първия уеб портал за фенове на играта Pro Evolution Soccer, където упражнявахме редакторските си и умения и някои от основните правила в онлайн комуникацията. Не след дълго опитахме и с друг проект – онлайн медия, обединяваща редица младежки интереси като спорт, музика и филми. Имахме екип от 10 човека, които доброволно творяха и мечтаеха един ден тази медия да стане една от големите в България.

Към днешна дата геймингът продължава да ми носи много емоции и да ме въвлича в интересни проекти. Такива са гейминг събития, с които радваме хиляди хора в страната и в които се включвам главно като водещ. Някои от тях дори видяха бял свят в телевизионен ефир. Други, в които съм имал честта да участвам под една или друга форма, са изпълвали зали в НДК. Ако все още смятате, че геймингът е загуба на време, дано съм ви разубедил поне малко. В световен мащаб гейминг събитията изпълват стадиони, а най-големият награден фонд от турнир възлиза на над 30 милиона долара.Поглед към дигиталния маркетинг

Страстта към дигиталния маркетинг сякаш дойде съвсем естествено, благодарение на познанията ми в онлайн комуникацията и погледа към технологиите. Усещах, че съм привилигирован да разбирам защо социалните медии са толкова важни и по какъв начин навлизат в ежедневието ни, дори когато някои колеги все още не зачитаха важността им. Днес е немислимо да създаваме бизнес без да обърнем сериозно внимание на онлайн репутацията си и затова активно се старая да разпространявам знанията си чрез обучения, статии и тук, в нашия нов блог.В своята кариера съм работил в агенции, вътрешни отдели на български бизнеси, а към момента съм част от голяма технологична компания с над 120 хиляди служители по света, където се грижа за програма поддържаща онлайн посланици на бранда. Включен съм в талантската програма на компания от Forbes Digital 100. Завърших последователно “Връзки с обществеността” в Софийски Университет и “Дигитален маркетинг” към Sheffield University, с допълнителна специализация в Cambridge University. Активно се занимавам с обучения по продажби на екипи в целия свят, които въвеждам в основите на дигиталния маркетинг и комуникацията.Предай знание нататък

През 2016г. се включих като модератор в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. В рамките на събитието подготвям групи от студенти в различни обучения и уъркшопи за презентационни умения, както и в разработката на финален бизнес проект, който те представят пред експертно жури. Имах удоволствието да изнеса презентация в един от най-големите технологични центрове в Русия – Инополис, веднага след речта на президента на Татарстан. През 2018г. моите отбори спечелиха голямото отличие на журито, а през 2019г. повторихме упражнението, но този път бях в позицията на един от учителите в Кампуса.От 2019г. преподавам в Руската Президентска Академия на студенти по маркетинг в Москва, както и участвам в годишните им конференции за маркетинг и технологии. Преподавал съм още на колеги в Индия, Германия, Кипър и Англия. Разработвам и онлайн курс за личен брандинг, през който са преминали над 2000 студенти. Сред най-интересните проекти, в които съм участвал, е и работата ми по първия семинар в Европа с участието на американския предприемач и милионер Грант Кардон.
Къде също може да ме видите

Ако сте фенове на футбола, е много възможно да се засечем на малкия екран от студиата на най-популярните първенства – испанското, италианското или английското. Подкрепям любимите си отбори, но и опитвам да давам стойност на зрителите чрез своите коментари и анализи, които често са препратка към знанията ми от света на виртуалния футбол. Това е моят начин да изразявам любовта си към спорта.
Любим девиз: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“ ! – Махатма Ганди