Геймингът – моят път към технологиите и дигиталния маркетинг

Аз бях от онези деца, които прекарваха много часове в компютърната зала или вкъщи с видео конзолата. Намирах и много съмишленици, с които се забавлявахме или по-често се съревновавахме, но аз винаги съм откривал нещо повече във видео игрите – за мен те винаги са били портал към бъдещето. Обичах социалната страна в този тип забавление, дори когато беше онлайн, защото виждах как хора с общи интереси се обединяват и общуват, точно като в една глобална социална мрежа.

Неслучайно, след като бях открил страстта си към футбола, започнах да играя предимно футболни игри. В един хубав пролетен ден чух по радиото за турнир по любимата ми игра – Pro Evolution Soccer. Тогава стартира моят път в технологиите. Година по-късно бях републикански шампион в дисциплината и представях България на световните финали на ESWC в Париж. А малко след това вече организирахме десетки турнири из цялата страна и разпалвахме страстта у много деца с магията на един нов феномен – електронният спорт. Той ни научи на стратегическо мислене и бързи рефлекси, но най-вече ни подготви за света на технологиите.

Кариера като водещ и страст към медиите

Малко по-късно в своите младежки години открих друга страст, и то благодарение на гейминга – тази към медиите. Заедно с колеги създадохме първия уеб портал за фенове на играта Pro Evolution Soccer, където упражнявахме редакторските си и умения и някои от основните правила в онлайн комуникацията. Не след дълго опитахме и с друг проект – онлайн медия, обединяваща редица младежки интереси като спорт, музика и кино. Разполагахме с екип от 10 човека, които доброволно творяха и мечтаеха един ден тази медия да стане една от големите в България.

Към днешна дата геймингът продължава да ми носи много емоции и да ме въвлича в интересни проекти. Такива са гейминг събития, с които радваме хиляди хора в страната и в които участвам като водещ. Някои от тях дори видяха бял свят в телевизионен ефир. Други, в които съм имал честта да участвам под една или друга форма, са изпълвали залите на НДК. Ако все още смятате, че геймингът е загуба на време, дано съм ви разубедил поне малко. В световен мащаб гейминг събитията пълнят стадиони, а най-големият награден фонд от турнир възлиза на над 30 милиона долара.

Поглед към дигиталния маркетинг

Страстта към дигиталния маркетинг сякаш дойде съвсем естествено, благодарение на познанията ми в онлайн комуникацията и опита с технологиите. Усещах, че съм привилигирован да разбирам как работят социалните медии и по какъв начин навлизат в ежедневието ни, дори когато някои колеги все още не зачитаха важността им. Днес е немислимо да създаваме бизнес без да обърнем сериозно внимание на онлайн репутацията си и затова активно се старая да разпространявам знанията си чрез обучения, статии и тук, в нашия нов блог.

В кариера си съм работил в агенции, отдели на български бизнеси, а към момента съм част от дигиталния екип на глобална IT компания, която е лидер в дигиталните услуги. Включен съм в талантската програма на компания от Forbes Digital 100. Завърших последователно “Връзки с обществеността” в Софийски Университет и “Дигитален маркетинг” към Sheffield University, като специализирах допълнително в Cambridge University. Вярвам в ученето през целия живот и не спирам да се актуализирам с всичко най-ново от света на дигиталния маркетинг.

Предай знание нататък

От 2016г. участвам като учител в най-големия студентски кампус за предприемачество в света – RANEPA International. В рамките на събитието подготвям групи от студенти чрез различни обучения и уъркшопи за презентационни умения, както и в разработката на финален бизнес проект, който те представят пред експертно жури. През 2018г. и 2019г. моите отбори спечелиха голямото отличие на журито.

От 2019г. преподавам в България и чужбина, като съм имал участия и в страни като Индия, Германия, Кипър и Англия. Разработвам и онлайн курсове за дигитален маркетинг, през които са преминали над 10000 студенти. Сред най-интересните проекти, в които съм участвал е и работата ми по първия семинар в Европа с участието на американския предприемач и милионер Грант Кардон.

Къде също може да ме видите

Ако сте фенове на футбола, е много възможно да се засечем на малкия екран от студиата на най-популярните първенства – испанското, италианското или английското. Подкрепям любимите си отбори, но и опитвам да давам стойност на зрителите чрез своите коментари и анализи, които често са препратка към знанията ми от света на виртуалния футбол. Това е моят начин да изразявам любовта си към спорта.

2023г – реализацията на книгата „Компас за дигитален маркетинг“

След разговорите ми със стотици студенти и бизнеси, вече знаех, че имаме нужда от книга, която да обедини най-важните въпроси в маркетинга. Макар и на пазара вече да имаше достатъчно курсове, се оказа, че често пропускаме важни теми като изчисляването на бюджет за маркетинг, избора на маркетингова агенция или създаването на съдържание чрез оптимизирани усилия и др., така се роди идеята за книгата „Компас за дигитален маркетинг“, която да действа като пътеводител за новите бизнеси. Освен мен, в нея участват още топ американски маркетолог, който написа предговора, и 6 реални бизнеса от България, които споделиха своето конкретно ноухау за успех в маркетинга.


Мисия: Да помагам на хората да пречупят бариерите си и да живеят своя дигитален бранд.